Kort samengevat:
Om veel binnen te krijgen is echter lastig, een deel gaat al verloren door ons spijsverteringsysteem en van wat er overblijft scheiden we vaak zo’n 80% van de Vitamine C die we nemen weer uit.
Dat komt doordat vitamine C water-oplosbaar is: vóór je het weet is het weg. Wel, daar is nu een oplossing voor gevonden: liposomale Vitamine C.
De vitamine C wordt als het ware “ingepakt” en wordt zo véél beter door het lichaam opgenomen!
Studies laten ook zien dat liposomale vitamine c ten opzichte van alle andere orale toedieningsvormen de hoogste biobeschikbaarheid in ons lichaam geeft.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4915787/
https://www.curesupport.com/wp-content/uploads/2019/09/Vit.C_test-Results.pdf
Vitamine C is de belangrijkste wateroplosbare antioxidant die het afweersysteem ondersteunt. Bovendien stimuleert vitamine C de vorming van leukocyten (witte bloedlichaampjes) en interferon. Diverse studies laten de positieve invloed van vitamine C op het afweersysteem zien:
In deze studie volgden onderzoekers het aantal meldingen van verkoudheids- en griepsymptomen onder de testpopulatie van de faciliteit in 1991 in vergelijking met de meldingen van soortgelijke symptomen onder de controlepopulatie uit 1990. Degenen in de controlepopulatie die symptomen rapporteerden, werden behandeld met pijnstillers en decongestiva, terwijl die in de testpopulatie die symptomen rapporteerden, werden behandeld met uurdoses van 1000 mg vitamine C gedurende de eerste 6 uur en daarna 3 keer per dag daarna. Degenen die geen symptomen in de testgroep rapporteerden, kregen ook driemaal daags 1000 mg.
Resultaten: Over het algemeen namen de gemelde griep- en verkoudheidsverschijnselen in de testgroep af met 85% in vergelijking met de controlegroep na toediening van megadose Vitamine C.
Conclusie: Vitamine C in megadoses toegediend voor of na het optreden van verkoudheids- en griepsymptomen verlicht en verhinderde de symptomen in de testpopulatie vergeleken met de controlegroep
Uit dit 5-jarig dubbelblind onderzoek uit 2006 blijkt –in overeenstemming met andere onderzoeken– dat het slikken van vitamine C verkoudheid helpt te voorkomen. De helft van 244 deelnemers slikte dagelijks 50 mg vitamine C, de andere helft 500 mg vitamine C. Verkoudheden kwamen het minste voor in de groep die de hoogste dosering vitamine C slikte.
Deze dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie laat zien dat degenen die vitamine C slikten, minder vaak verkouden werden en herstelden sneller van verkoudheden dan de placebogroep. Aan deze studie deden 168 mensen mee. Deze studie laat zien dat vitamine C verkoudheden en (her)infecties kan helpen voorkomen.
Deze studie laat zien dat het afweersysteem bij oudere vrouwen verbetert indien zij vitamine C nemen.
Ook deze studie laat zien, dat vitamine C de werking van de immuuncellen bij oudere mensen versterkt.
Een groep mensen in de leeftijd van 20-30 jaar en een groep mensen >60 jaar, slikten 30, 60 en 90 dagen lang 200 mg vitamine C per dag.
In een andere studie blijkt dat mannen en vrouwen met ernstige astma lagere hoeveelheden vitamine C en vitamine E in het bloed hebben dan mensen met milde astma. Deze studie suggereert dat het slikken van antioxidanten zoals vitamine C en E zinvol is voor mensen met ernstige astma.
In deze studie slikten deelnemers dagelijks een placebo gedurende bepaalde weken, en vitamine C gedurende andere weken. Gekeken werd naar het effect van vitamine C op histamine en op neutrofielen (bepaalde witte bloedlichaampjes). In de weken dat vitamine C werd ingenomen, nam de chemotaxis (het bewegen naar bepaalde stoffen) van de neutrofielen met 19% toe, en daalde met 30% nadat werd gestopt met vitamine C. De hoeveelheid histamine in het bloed daalde met 38% wanneer vitamine C werd geslikt. Deze studie laat zien dat vitamine C indirect chemotaxis kan bevorderen door het remmen van histamine.
Deze studie laat zien dat vitamine C een krachtige modulator is van het afweersysteem. Het positieve effect op Natural Killer (NK) cellen verklaart voor een deel de waargenomen anti-tumor werking van vitamine C.
Studie’s
https://www.nature.com/articles/1602261
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3876278
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6589041
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7952921
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9795745
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12201356
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1578094
http://erj.ersjournals.com/content/26/2/257.article-info
Vitamine C kan bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten. Als antioxidant beschermt vitamine C het ongunstige LDL cholesterol tegen oxidatieve beschadiging. Geoxideerd LDL veroorzaakt ontstekingen en draagt bij aan de vorming van atherosclerotische plaques aan de binnenkant van de vaatwanden. Bovendien is vitamine C in staat het gunstige HDL-cholesterol van het bloed te verhogen zoals deze studie’s laten zien
Onderzoek liet bijvoorbeeld zien dat dagelijkse inname van 1 gram vitamine C voorkomt dat bij intensief sporten méér LDL wordt geoxideerd als gevolg van verhoogde productie van vrije radicalen.
In deze studie werd het effect van LDL op de vaatwanden bestudeerd en het beschermende effect van vitamine C. De studie laat zien dat vitamine C suppletie bescherming kan bieden tegen plaque instabiliteit bij gevorderde atherosclerose.
Studie’s
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10521368
http://www.atherosclerosis-journal.com/…/S0021-915…/fulltext
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5455176/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5000725/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8821982
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1578086
https://www.naturalhealth365.com/vitamin-c-coronary-heart-d…
http://circ.ahajournals.org/content/99/4/591
Vitamins C speelt een belangrijke rol bij de aanmaak en onderhoud van collageen.
Daardoor is vitamine C onmisbaar voor de aanmaak en het onderhoud van het bindweefsel in botten, kraakbeen, tanden, huid, spieren en pezen.
Studies laten zien dat vitamine C onmisbaar is voor gezonde gewrichten:
Aan deze studie namen 994 vrouwen deel, waarvan 227 regelmatig vitamine C slikten. De dagelijkse inname liep uiteen van 100 tot 5000 mg en bedroeg gemiddeld 745 mg. Uit de studie bleek dat vitamine C een positief effect heeft op de mineraaldichtheid van de botten, met name bij vrouwen na de overgang die hormoontherapie volgden en calciumsupplementen slikten.
Aan deze dubbelblinde studie namen 123 mensen met polsfracturen deel. De helft nam 50 dagen lang dagelijks 500 mg vitamine C en alle mensen werden een jaar lang gevolgd. Deze studie liet zien, dat vitamine C het risico op RSD vermindert en mogelijk ook bij andere vormen van fracturen kan worden ingezet.
Dit onderzoek laat zien dat hogere inname van antioxidanten leidt tot minder risico op kraakbeendegeneratie en gewrichtsklachten bij oudere mensen.
Studie’s
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8630116
http://ard.bmj.com/content/63/7/843
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11149477
http://europepmc.org/abstract/MED/8630116
Vitamine C is een belangrijke antioxidant met een beschermende werking op de ogen:
Een grootscheeps onderzoek, uitgevoerd door het National Eye Institute. Gedurende 5 jaar werden 4.757 deelnemers onderzocht. Onderzoekers ontdekten dat mensen die groot risico liepen op netvliesdegeneratie, dit risico met ongeveer 25% konden verlagen door inname van een hooggedoseerde vitamine C.
The Potential Preventive Effects of Vitamins for Cataract and Age-Related Macular Degeneration. Int. J. Vitam; Nutr. Res. 1999; 69(3):198-205. Deze publicatie vat het onderzoek naar antioxidanten samen. De uitkomsten van epidemiologische studies bevestigen dat antioxidanten als vitamine C, het optreden van leeftijd-gerelateerde gezichtsproblemen kunnen vertragen.
In deze studie werd het verband onderzocht tussen vertroebeling van de ooglens op hogere leeftijd en vitamine C suppletie over een periode van 10-12 jaar daaraan voorafgaand. Deze studie laat zien dat langdurig slikken van extra vitamine C vertroebeling van de ooglens op latere leeftijd kan helpen voorkomen.
Studie’s
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3693724/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26903189
http://www.jneurosci.org/content/31/26/9672/tab-article-info
https://ohsu.pure.elsevier.com/…/allosteric-modulation-of-r…
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10389028
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10389028
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9322567
Vitamine C en roken
Algemeen wordt aangenomen dat roken de oxidatieve afbraak van de belangrijke antioxidant vitamine E versnelt.
Deze studie laat zien dat het slikken van vitamine C bij roken leidt tot normalisatie van de hoeveelheid vitamine E in het bloed.
Studie’s
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2661323/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8261886
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10600424
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC201008/
Tekort aan vitamine C wordt gezien als een risicofactor voor het voortijdig breken van de vliezen. In een dubbelblinde, placebogecontroleerde studie slikte de helft van 120 zwangere vrouwen 100 mg vitamine C per dag, en de andere helft een placebo.
Deze studie laat zien, dat het slikken van vitamine C de kans op het voortijdig breken van de vliezen verlaagt.
Studie’s
https://academic.oup.com/ajcn/article/81/4/859/4649059
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19522799
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3032617/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2930608/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16164121
Vitamine C is tot wel 10 keer effectiever tegen de groei van kankercellen dan farmaceutische producten zoals 2-DG, zo stellen wetenschappers uit het Britse Salford.
Hun onderzoek, dat in Oncotarget is gepubliceerd, is het eerste bewijs dat vitamine C kan worden gebruikt om kankerstamcellen te doden, cellen die verantwoordelijk zijn voor dodelijke tumoren.
“We hebben kankerstamcellen blootgesteld aan een aantal natuurlijke stoffen, waaronder silibinine (mariadistel),” zei professor Michael P. Lisanti van de Universiteit van Salford.
Resistent
“Vitamine C leverde veruit de beste resultaten op,” voegde hij toe. “Deze vitamine is goedkoop, natuurlijk en overal beschikbaar.”
Kankerstamcellen zorgen ervoor dat tumoren resistent kunnen worden chemotherapie, waardoor behandelingen niet aanslaan.
Het team uit Salford keek naar de invloed van zeven substanties – te weten een medicijn, drie natuurlijke producten en vier experimentele medicijnen – op deze cellen.
Tijdens het onderzoek bleek vitamine C 10 keer krachtiger te werken dan 2-DG.
De natuurlijke producten voorkwamen bovendien de vorming van kankerstamcellen, aldus de onderzoekers.
Ze wijzen erop dat Nobelprijswinnaar Linus Pauling in eerdere studies al aantoonde dat vitamine C een effectief antikankermiddel is.
Nog meer bewijs
Onlangs bleek dat vitamine C de sterfte onder borstkankerpatiënten in Japan met 30 procent terugdringt.
De vitamine gaat glycolyse tegen, een proces waarbij de cellen van energie worden voorzien.“Dit is nog meer bewijs dat vitamine C en andere niet-giftige stoffen mogelijk een rol kunnen spelen in de strijd tegen kanker,” zei hoofdonderzoeker Gloria Bonucelli.
Onderzoek gedaan in de USA
Recent onderzoek toont aan dat een hoger aantal ontstekingen bij kankerpatiënten samengaan met slechtere prognoses. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat een ontstekingsomgeving (infiltratie in leucocyten, pro-inflammatory cytokine opbouw, weefselveranderingen and angiogenese) een prima basis is voor de ontwikkeling van kanker. Met dit in gedachten heeft een bekende kliniek in natuurlijke geneeskunde in de USA een onderzoek gedaan om de werking van IV vitamine C voor verlaging van ontstekingsmarkers en tumormarkers bij patiënten met prostaat, borst en andere kankers te testen. Dit onderzoek omvatte 45 patiënten tussen 47-85 jaar, met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar. De behandeling bestond uit vitamine C infusen van 25 tot 50 gram tot drie maal per week. De gemiddelde follow up bij deze patiënten was 7.2 jaar (maximum van 18 jaar). Er moet worden vermeld dat de meeste patiënten voordien al waren behandeld met conventionele therapieën. Het totaal aantal gegeven infusen per patiënt was 1 tot 102.
Ontstekingsmarkers verminderden tot 76 procent bij kankerpatiënten.
De IV vitamine C therapie was succesvol in de vermindering van C Reactive Protein (CRP) levels in 76 procent van alle patiënten gedurende dit onderzoek. Dit is significant, omdat CRP een betrouwbare marker voor ontsteking is. Aan het eind van het onderzoek zag de gemiddelde patiënt, wiens CRP levels bij het begin van het onderzoek hoger waren dan normaal, de CRP levels tot 80 % dalen. Bovendien werden, voor een meer gedetailleerd beeld, de serum levels van pro-ontstekings cytokines gemeten bij 11 patiënten. Al deze 11 patitiënten gaven een grote verlaging in cytokines te zien na hun behandeling.
Enkele belangrijke conclusies naar aanleiding van het onderzoek:
· De patiënten die een meer behandelingen kregen hadden een betere respons.
· De patiënten die de behandeling starten in een vroeger stadium van de ziekte hadden een beter resultaat in vergelijking met diegene met meer agressieve, uitgezaaide vormen van kanker.
· Tot slot, en misschien wel het meest belangrijke, de patiënten die een verlaging zagen in ontstekingsmarkers, zagen ook een verlaging in hun tumormarkers. Dit was expliciet het geval bij borst- en prostaatkanker.
Tumor markers significant lager voor prostaat- en borstkanker patiënten.
Het meest indrukwekkend aan dit onderzoek was de verlaging van de PSA levels in 77 % van de patiënten met prostaatkanker, en 73 % van de borstkanker patiënten zag een verlaging van hun CA27.29/CA15.3 (kanker antigen) en/of CEA (carcinoembryonic antigen) na hun behandeling.
Dit onderzoek geeft een krachtig bewijs van de voordelen van IV vitamine C therapie bij kanker. Een therapie die geen noemenswaardige bijwerkingen heeft, een goed wetenschappelijk onderbouwd veiligheidsprofiel heeft en dat vele malen goedkoper is dan de conventionele behandelingen.
Onderzoeken waar deze informatie op gebaseerd is:
https://profiles.nlm.nih.gov/…/retr…/ResourceMetadata/MMBBKK
https://www.medicalnewstoday.com/releases/12154.php
https://www.worldhealth.net/…/vitamin-c-cancer-stem-cells-…/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22963460
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17297243
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22021693
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18678913
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19246295
http://www.naturalnews.com/034663_IV_vitamin_c_cancer_treat…
Meer studie’s
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3798917/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3790897/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1405876/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4199254/
https://www.cancer.gov/…/treatment/cam/patient/vitamin-c-pdq
https://www.medicalnewstoday.com/articles/316643.php
https://www.sciencedirect.com/…/artic…/pii/S2452336415000114
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4915787/
Ook in Nederland loopt er momenteel een onderzoek in het UMC Maastricht naar de werking van vitamin C bij kanker