Magnesium

16 redenen waarom het nemen van extra magnesium geen overbodige luxe voor je algehele gezondheid is!

 
Wat is de rol van magnesium voor het menselijk lichaam
Net als veel andere mineralen is magnesium erg belangrijk voor het menselijk lichaam en onze hersenen. 

Magnesium speelt een belangrijke rol voor meer dan 300 enzymen in het lichaam. Het komt voor in elke cel van het menselijk lichaam. In het menselijk lichaam bevindt zich ongeveer 22-26 gram magnesium. Ruim de helft hiervan zit in de botten. Verder zitten in de spieren relatief hoge concentraties. Magnesium is cruciaal voor de opbouw van de botten en tanden, het gebruik van de spieren en het goed functioneren van zenuwen. Het speelt een rol bij het behouden van een goede conditie van hart en vaten, het omzetten van voedsel in energie, een goed geheugen en concentratievermogen, de aanmaak van hormonen en het reduceren van spanning en stress. Kortom, magnesium is onmisbaar voor het in stand houden van de gezondheid van het menselijk lichaam.
 
Het kan echter zijn dat je er niet genoeg van binnenkrijgt, ook wanneer je een gezond voedingspatroon nastreeft. 

1. Magnesium is betrokken bij honderden biochemische processen in het lichaam
Het magnesiummineraal wordt gevonden in de aarde, zee, planten, dieren en mensen. Ongeveer 60% van het magnesium bevindt zich in de botten. De rest bevindt zich in de spieren, weefsels en lichaamsvocht, waaronder ook het bloed.  Elke lichaamscel bevat magnesium en heeft het nodig om te functioneren.  Een van de voornaamste rollen van magnesium is het optreden als cofactor in de biochemische processen die voortdurend worden uitgevoerd door enzymen. Het is betrokken bij meer dan 600 processen in je lichaam, waaronder :
  • Energieproductie: Helpt bij de omzetting van voedsel in energie.
  • Eiwitformatie: Helpt bij de productie van nieuwe eiwitten uit aminozuren.
  • DNA: Helpt bij de productie en het herstel van DNA en RNA.
  • Spierbeweging: Is onderdeel van de aanspanning en ontspanning van spieren.
  • Regulatie zenuwstelsel: Helpt bij de regulatie van neurotransmitters, die seintjes sturen in je hersenen en zenuwstelsel.
  • Helaas hebben onderzoeken aangetoond dat ongeveer 50% van de mensen in Europa en de VS minder dan de aanbevolen hoeveelheid magnesium binnenkrijgt 
Studies:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26404370
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22364157
 
2. Magnesium kan je sportprestaties verhogen
Magnesium is ook betrokken bij je sportprestaties. Tijdens het sporten kan het zijn dat je 10-20% meer magnesium nodig hebt dan in rusttoestand, afhangende van de activiteit. Magnesium helpt bij het vervoeren van de bloedsuiker naar de spieren en deze te ontdoen van melkzuur, wat kan zich kan opbouwen tijdens het sporten en spierpijn kan veroorzaken. Onderzoeken hebben uitgewezen dat magnesiumsupplementen de sportprestaties van atleten, ouderen en mensen met chronische ziekten kunnen verhogen. Bij een onderzoek ervoeren volleybalspelers die 250 mg magnesium namen verbeteringen bij het springen en de armbewegingen. Bij een ander onderzoek behaalden atleten na vier weken magnesiumgebruik betere sprint-, wielren- en zwemprestaties bij de triatlon. Daarbij was er ook sprake van lagere insuline- en stresshormoonwaarden. De bewijzen zijn echter verdeeld. Andere onderzoeken hebben geen voordelen ondervonden bij atleten die magnesium gebruikten.
Studies:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17172008
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24465574
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22760901
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16825271
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25008857
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24015935
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9794094
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11252079
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1299490
 
3. Magnesium bij depressie
Mensen die kampen met depressie “kunnen” een tekort hebben aan magnesium. Magnesium “kan” de symptomen van depressie bij sommige mensen verminderen.
Magnesium speelt een belangrijke rol in de hersenfunctie en gemoedstoestand, en lagere magnesiumwaarden zijn gerelateerd aan een verhoogd risico op depressie. Een analyse onder ruim 8800 mensen wees uit dat 65-jarigen met de laagste inname 22% meer risico liepen op depressie. 
Sommige deskundigen zijn van mening dat de lage magnesiuminhoud van het hedendaagse voedsel de oorzaak kan zijn van het grote aantal depressies en psychische aandoeningen. Andere deskundigen stellen echter dat er meer onderzoek binnen dit gebied vereist is. Desalniettemin kunnen supplementen de symptomen van depressie verminderen en in sommige gevallen kunnen de resultaten opzienbarend zijn. Bij een willekeurig gecontroleerde proef onder depressieve volwassenen, bleek 450 mg magnesium de gemoedstoestand net zo goed te verbeteren als antidepressiva.
Studies:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23950577
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25748766
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16542786
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23321048
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19271419
 
4. Magnesium kan effectief zijn tegen diabetes type 2
Magnesium heeft ook gunstige effecten bij diabetes type 2. Er wordt gesteld dat zo’n 48% van de diabetici lage magnesiumwaarden in hun bloed hebben. Dit kan de functie van insuline om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden benadelen. Daarbij heeft onderzoek laten zien dat mensen met een laag magnesiumgehalte meer risico lopen om diabetes te ontwikkelen. Bij een onderzoek werden meer dan 4000 mensen gedurende twintig jaar gevolgd. Hierbij werd ondervonden dat degenen met de hoogste magnesiuminname 47% minder vatbaar leken voor diabetes. Bij een ander onderzoek ervoeren diabetici die een hoge dosis magnesium namen aanzienlijke verbeteringen in de bloedsuiker en de Hemoglobine A1c waarden, vergeleken met een controlegroep. Dit kan echter afhangen van de hoeveelheid die uit voeding wordt gehaald. Bij een ander onderzoek verbeterden de supplementen de bloedsuiker- en insulinewaarden niet bij mensen die geen magnesiumtekort hadden.
Mensen met de hoogste magnesiuminname hebben een lager risico op de ontwikkeling van type 2-diabetes. Supplementen verlaagden bij sommige mensen de bloedsuikerspiegel.
Studies:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26404370
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26322160
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21868780
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24089547
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20807870
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12663588
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25204013
 
5. Magnesium kan de bloeddruk verlagen maar lijkt geen invloed te hebben bij mensen met een normale bloeddruk.
Onderzoeken wijzen uit dat magnesiumsupplementen de bloeddruk kunnen verlagen. Bij een onderzoek ervoeren mensen die 450 mg per dag innamen een aanzienlijke verlaging van de boven- en onderdruk van de bloeddruk. Het kan echter zijn dat deze voordelen zich alleen voordoen bij een hoge bloeddruk. Een ander onderzoek ondervond dat magnesium de bloeddruk verlaagde bij mensen met een hoge bloeddruk, maar geen effect had bij degenen met een normale bloeddruk.
Studies:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19617879
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9719052
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24149738
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19020533
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19359148
 
6. Magnesium heeft ontstekingsremmende invloeden
Een lage magnesiuminname wordt in verband gebracht met chronische ontsteking, wat een van de oorzaken is van veroudering, obesitas en chronische aandoeningen. Bij een onderzoek werd ondervonden dat kinderen met de laagste magnesiumwaarden in het bloed het hoogste CRP-gehalte hadden, wat duidt op ontstekingen. Ook hadden zij hogere bloedsuiker-, insuline en triglyceridewaarden. Magnesiumsupplementen kunnen CRP en andere gevolgen van ontstekingen verminderen bij oudere volwassenen, mensen met overgewicht en pre-diabetici . Magnesiumrijke voeding, zoals bijvoorbeeld vette vis en pure chocola, kan eveneens ontstekingen verminderen.
Studies:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25023192
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20388094
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20536778
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1764100
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21199787
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21159786
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24814039
 
7. Magnesium kan migraine helpen voorkomen
Migraineaanvallen zijn pijnlijk en slopend. Misselijkheid, overgeven en overgevoeligheid voor licht en geluid kunnen zich hierbij voordoen. Sommige onderzoekers zijn van mening dat mensen met migraine eerder een tekort hebben aan magnesium dan anderen. Een aantal onderzoeken heeft aangetoond dat magnesium zelfs migraine kan voorkomen en genezen. Bij een onderzoek bleek 1 gram magnesium te zorgen voor een snellere en betere verlichting van migraine dan reguliere medicatie. Daarbij kan magnesiumrijke voeding de symptomen van migraine verminderen.
Studies:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22426836
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12786918
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18705538
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25278139
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25533715
 
8. Magnesium kan insulineresistentie verminderen
Insulineresistentie is een van de voornaamste oorzaken van het metabool syndroom en type 2-diabetes. Het wordt gekenmerkt door een verzwakt vermogen van spier- en levercellen suikers op te nemen uit het bloed. Magnesium speelt een cruciale rol in dit proces, en veel mensen met het metabool syndroom hebben een tekort eraan. Hoge insulinewaarden die gepaard gaan met insulineresistentie leiden daarbij tot magnesiumverlies in de urine, waardoor de tekorten in het lichaam verder oplopen. Het verhogen van de magnesiuminname kan daar gelukkig bij helpen. Een onderzoek wees uit dat suppletie de insulineresistentie en bloedsuikerwaarden verminderde, ook bij mensen met normale bloedwaarden.
Studies:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22364157
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7587003
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24084051
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21205110
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15223977
 
9. Magnesiumsupplementen kunnen de symptomen bij vrouwen met PMS verminderen
Het premenstrueel syndroom (PMS) is een van de meest voorkomende ongemakken onder vrouwen met een vruchtbare leeftijd. Waterretentie, buikkrampen, vermoeidheid en irritatie zijn symptomen ervan. Magnesium kan de gemoedstoestand verbeteren bij vrouwen met PMS, en de andere klachten verminderen.
Studies:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19271419
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9861593
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25276694
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17177579
 
10. Magnesium en kanker
Studies:
https://www.kanker.nl/discussiegroepen/33-gevolgen-van-chemotherapie/942-bijwerking-van-veelgebruikte-chemotherapie-opgehelderd
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21933757
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4759402/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24910891

11. Magnesium bij Chemotherapie heel belangrijk!
Info:

https://www.kanker.nl/ervaringen-van-anderen/gespreksgroepen/gevolgen-van-chemotherapie/bijwerking-van-veelgebruikte-chemotherapie-opgehelderd
https://www.ziekenhuis.nl/onderzoek-en-innovatie/chemotherapie-met-cisplatine-leidt-tot-magnesiumtekort/item25728​
https://kanker-actueel.nl/chemo-magnesium-naast-chemokuren-met-cisplatin-en-paclitaxel-bij-eierstokkanker-beschermt-significant-beter-de-nieren-dan-chemo-zonder-magnesium-aldus-gerandomiseerde-en-placebo-gecontroleerde-dubbelblinde-fase-2-studie.html​
http://www.voedingenkankerinfo.nl/is-het-zinvol-om-magnesium-te-slikken-als-supplement-bij-borstkanker/​
https://www.kanker.nl/ervaringen-van-anderen/gespreksgroepen/gevolgen-van-chemotherapie/bijwerking-van-veelgebruikte

12. Magnesium en adhd add
Er is geconstateerd dat 95% van de personen met ADHD een magnesiumtekort heeft Het kan zich uiten in verschillende neurologische symptomen. Denk aan vaak angstig zijn, hyperactiviteit (ADHD), slechts slapen en moeilijk in slaap kunnen komen. Aanvullend kan het spierreacties geven. Denk aan kramp, een tic, altijd trillend ooglid, trillende spieren. Magnesium is noodzakelijk om spieren te laten ontspannen. Onvoldoende spierontspanning leidt dan weer tot slecht slapen en gestrestheid. Omdat de persoon verhoogde angst kan hebben, functioneert men niet goed in een stressachtige omgeving. De kans dat men vaak manisch depressief (vaak bij ADD) is of overspannen (depressief) raakt, is veel hoger. Men kan niet goed met stress omgaan, omdat er te weinig magnesium aanwezig is.
Studie:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9368235
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4587068/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3035600/
 
13. Magnesium en Parkinson
Door toedoen van Parkinson gaat het lichaam beven en trillen. Dit wordt veroorzaakt door een onbalans tussen de neurotransmitter dopamine en acetylcholine. Indien het aandeel dopamine afneemt, krijgt de spieractiveerder acetylcholine de overhand. Bij de synthese van acetylcholine is calcium noodzakelijk (lit.3), zodat spierreceptoren het kunnen herkennen en die informatie omzetten in spierbewegingen. Calcium zorgt er dus indirect voor dat de spieren gespannen zijn en dat trillingen of bevingen van toepassing zijn. De tegenhanger van calcium is magnesium en kan daarmee de invloed van acetylcholine (gedeeltelijk) uitschakelen. Magnesium vormt als het ware een calcium-inhibitor en daarmee ook een acetylcholine-remmer. Twee tot vier keer per dag de ledematen insmeren met magnesiumolie of het langdurig nemen van een warm bad met een rijkelijke hoeveelheid magnesiumvlokken, zorgt ervoor dat het lichaam tot rust komt en bevingen kunnen afnemen. Bijkomstigheid is dat de tevredenheid kan verbeteren en daarmee het aandeel dopamine kan stijgen.
Studie:
www.jneurosci.org/content/1/7/771.full.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507269/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29920021
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4379450/
 
14. Restless legs 
Spierkrampen in de benen, vooral 's nachts, is een zeer vervelende aandoening en kan duiden op een magnesiumtekort. Ook trillende oogleden of andere trillende spieren zijn tekenen van een magnesiumtekort. Om spierkrampen te voorkomen en om de functies van het organisme te vervullen heeft een menselijk lichaam het mineraal magnesium nodig.
Hoewel de kwaal onschuldig is, kun je er veel last van hebben. Vaak ontstaat het tintelende gevoel in je benen als je langere tijd zit of ligt. De oorzaak van rusteloze benen is niet bekend. Extra magnesium kan verlichting brengen. Magnesium is namelijk betrokken bij de ontspanning van alle cellen in het lichaam.
Studies:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25827521
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17557494
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430878/
 
15. Het herstellen van wonden
Als je een tekort hebt aan magnesium heb je sneller last van wonden. Als je gevoelig bent voor blauwe plekken is het goed om een tijdje te letten op je magnesium inname om dit te verminderen. Magnesium helpt je lichaam namelijk in het herstelproces en zorgt er voor dat je ook sneller van blauwe plekken afkomt.
Studies: 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28540570
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24491463
 
16. Overgangsklachten 
Magnesium speelt een sleutelrol bij de energiestofwisseling, de botopbouw en de aanmaak van hormonen. Hierdoor kan het bijdragen aan de vermindering van overgangsverschijnselen, zoals opvliegers, stemmingswisselingen, slapeloosheid en lusteloosheid.

Zie onderzoek :
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21271347/

en lees ook dit:
https://www.allesinbalans.nu/nieuws/nieuws-zelf-in-balans/magnesium-redder-voor-de-nacht/


Welke magnesium is goed?
Ik ben een liposomale vitamine fan zo ook van Liposomale magnesium omdat deze anders is dan reguliere vormen van magnesium. Het werkt beter, omdat het direct vanuit de dunne darm, zonder enige belemmering, wordt opgenomen in de bloedbaan. 


Lieve groet, 
Maureen